Voorzitter Véronique Lepine van de cargadoorsvereniging Ghaam van Le Havre heeft in de Franse krant Les Echos gezegd te vrezen dat de haven in januari maar door de helft van het normale aantal schepen zal worden aangedaan. Afgelopen december voer al ongeveer een kwart van het geplande aantal schepen de haven onder druk van een staking voorbij.

CGT Dockers, de haventak van de Franse vakcentrale heeft zijn leden opgeroepen om vanaf woensdag het werk in alle Franse havens 72 uur lang neer te leggen. Het wordt daarmee de derde grootschalige Franse havenstaking binnen twee maanden.

SNCF Fret

De actie komt op het moment dat het goederenvervoer per spoor van SNCF Fret na wekenlange stakingen weer op gang begint te komen. Een woordvoerder van de Franse spoorvervoerder zei woensdag dat ongeveer 80% van de treinen weer volgens schema reed. Hij schatte de schade van de staking op vijftig miljoen euro.

De goederenvervoerders dringen bij Macron aan op de invoering van een compensatiefonds voor dit soort schades. Komt dat er niet, dan komt hun voortbestaan in gevaar, zeggen ze in een brief aan de Franse president.