De raad hoopt dat door het loslaten van de tarieven de concurrentie tussen de loodsdiensten wordt vergroot zodat de tarieven vanzelf omlaag gaan en noemt het akkoord ‘een doorbraak binnen de havenwereld’.

Alleen de havens in het noorden vormen een uitzondering. Deze havens worden relatief minder vaak door schepen bezocht, aldus de woordvoerder. Nu al draaien sommige verlies. Voor deze havens zou het huidige, relatief hoge tarief dus moeten worden gehandhaafd.

Monopoliepositie

Sinds 1988 zijn de loodsdiensten een zelfstandige onderneming. Maar het Nederlands Loodswezen neemt nog altijd een monopoliepositie in.

‘Vanaf het moment dat de tarieven worden losgelaten, kunnen ook andere diensten zich aanbieden voor het loodswerk.’ De Havenraad stuurt nu een advies naar minister Netelenbos, die het volgens een woordvoerder wel zal overnemen.