Daarmee sloot de terminal aan bij het resultaat van het derde kwartaal. Toen kreeg ECT Euromax ook al 19,1% minder teu te verwerken. In het eerste halfjaar waren de cijfers wat minder dramatisch.

Daardoor bleef het totale verlies over 2019 nog enigszins beperkt: -8,6%. In totaal is bij de Rotterdamse terminal afgelopen jaar 2.793.000 teu overgeslagen, tegenover 3.014.100 teu in het jaar ervoor.

Over de oorzaak van de fikse daling in het derde en vierde kwartaal doet Cosco Shipping Ports geen mededelingen. Ook ECT heeft het gebruik geen uitspraken te doen over dergelijke onderwerpen. Het verliezen van een of enkele lijndiensten lijkt de meest voor de hand liggende oorzaak.

De terminal duikt al sinds mei 2019 elke maand in de min. Hierbij liepen de verliespercentages in de zomermaanden steeds verder op: van 6,2% in mei, naar meer dan 20% in september. Sindsdien schommelt het verlies steeds rond dit laatste percentage, met een dieptepunt in november: -24,2%.

Antwerp Gateway

Een andere terminal in de Benelux waarin Cosco participeert, is Antwerp Gateway. Daar ging het in het afgelopen jaar iets minder slecht. De terminal in de Antwerpse haven noteerde een jaarverlies van 5,4% ten opzichte van 2018.

Tot en met oktober dook Antwerp Gateway elke maand in de min. November en december leverden echter kleine plussen op. In totaal is er afgelopen jaar 2.109.300 teu overgeslagen.

CSP Zeebrugge

De derde terminal in de Benelux van het Chinese concern, is de CSP Zeebrugge-terminal. Bij dit bedrijfsonderdeel, waar Cosco meerderheidsaandeelhouder is, ging het in het afgelopen jaar crescendo. Zowel over het gehele jaar als over het vierde kwartaal werden dikke plussen genoteerd, van respectievelijk 23,2 en maar liefst 70,7%.

De volumes op de terminal zijn wel aanmerkelijk kleiner dan in Rotterdam en Antwerpen. Tussen begin oktober en eind december werd in Zeebrugge 155.500 teu overgeslagen. Over heel 2019 kwam dat aantal uit op 483.600 teu.