De Russen gaan jaarlijks acht miljoen ton van het in Siberië geproduceerde lng met speciaal gebouwde ‘ijsbreektankers’ naar de Belgische kusthaven exporteren. Daar wordt het vloeibare aardgas van minus 163 graden via de Fluxys-terminal overgepompt in ‘gewone’ lng-tankers voor doorvoer naar, vooral, Azië.

Fluxys, de private tegenhanger van de Nederlandse Gasunie, tekende de contracten daarvoor al een jaar of vijf geleden en heeft er speciaal een nieuwe opslagtank met een capaciteit van 180.000 kubieke meter voor laten bouwen. Het Russische doorvoercontract brengt een sterke groei voor de terminal in Zeebrugge met zich mee. In 2018 werden nog maar 76 schepen gelost.

Vijfde terminal

De nieuwe tank, de vijfde van de terminal, is na een bouwtijd van bijna vijf jaar eind vorig jaar in gebruik genomen. Inmiddels is het eerste schip, de ‘Yenisei River’ beladen. De terminal kan dat in een tempo van 12.500 kubieke meter per uur. De bijna driehonderd meter lange tanker vaart inmiddels via de Rode Zee richting Azië.

Rusland selecteerde zes jaar geleden het Russische Sovcomflot, de Japanse rederij Mitsui OSK Lines en het Canadese Teekay LNG voor de afvoer via de Noordelijke IJszee van het op het Siberische schiereiland geproduceerde lng.

Die hebben in totaal vijftien speciale ‘ijsbreektankers’ van zo’n 300 miljoen dollar per stuk laten bouwen. Ze hebben een capaciteit van ongeveer 170.000 kubieke meter en kunnen door twee meter dik ijs varen in temperaturen tot min 50 graden.

Looptijd van twintig jaar

Het contract van Fluxys met Jamal Trade heeft een looptijd van twintig jaar en heeft betrekking op ongeveer de helft van de productie in Siberië. De tankers voeren het gas in de wintermaanden in westelijke richting via Zeebrugge af en in de zomermaanden in oostelijke richting via de noordelijke doorvaart richting Azië.