Dat heeft het overkoepelende havenbedrijf North Sea Port woensdag bekendgemaakt. De overslag betekende een record voor de nog jonge fusiehaven. De stijging is vooral te danken aan de groei van de export (+9,9%).

‘Wij consolideren, twee jaar na de start als fusiehaven, onze positie als een echte bulkhaven en boeken vooruitgang als draaischijf voor containers tussen zeevaart en binnenvaart’, aldus het bedrijf in een toelichting.

Droge bulk

Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port heeft geboekt via zeevaart, is droge bulk. Dit aandeel steeg naar 34,6 miljoen ton (+5,4%). In twee jaar is dit segment met 10% gegroeid.

‘Een sterke bouwmarkt zorgde ook in 2019 voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag, vooral voor de procesindustrie, en de landbouwproducten handhaven zich. Schroot en ertsen kennen een kleine daling.’

Containers

Met een zeer sterke groei van 48,7% komt de containeroverslag via zeevaart uit op een totaal van 2,5 miljoen ton (330.000 teu). Dit segment wist zich op twee jaar tijd te verdubbelen. Het aantrekken van nieuwe diensten en de groei van het aantal reefers zorgden voor het mooie weer.

Natte bulk

De overslag van natte bulk daalde licht tot 20,1 miljoen ton (-2,2%). De afname liet zich voornamelijk zien in de (petro)chemische sectoren, grotendeels door een onderhoudsstop. Er is wel een sterke stijging (+42%) in de overslag van biodiesel en plantaardige olie genoteerd.

Stukgoed

De overslag van conventioneel stukgoed kwam uit op elf miljoen ton (-6,6%). De daling deed zich onder meer voor bij fruit, omdat dit meer en meer in containers wordt vervoerd. De overslag van machines zat wel in de lift.

Ro/ro

Ro/ro daalde tot 3,2 miljoen ton (-9,6%), wat volgens de havenbeheerder te merken was bij voertuigen en trailers.

Binnenvaart

Niet enkel de overslag via zeevaart kende een recordjaar, ook voor de binnenvaart was dit weer het geval. Deze sector kende een toename van 58 naar 60 miljoen ton (+3,4%).

Met een overslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton en via binnenvaart van 60 miljoen ton boekte North Sea Port in het voorbije jaar een totale overslag van 131,4 miljoen ton (+2,1%). Bovendien werd 15 tot 16 miljoen ton overgeslagen via pijpleidingen.

Shortsea en deepsea

North Sea Port richt zich zowel op de Europese kustvaart (shortsea) als op trans-Atlantisch goederenverkeer (deepsea). Het aandeel van shortsea in de goederenoverslag via zeevaart bedroeg 63%.

Afgelopen jaar gaf de havenbeheerder 44 hectare grond uit.

2020

North Sea Port is licht optimistisch voor dit jaar. ‘Er wordt uitgegaan van een voortzetting van de huidige trend van lichte groei. De Brexit, een krimpende economische groei en (dreigende) handelsoorlogen zetten aan tot voorzichtigheid’, meldt het havenbedrijf.