Voor de installatie van de grote onderdelen worden een speciaal gebouwde portaalkraan en meerdere rupskranen ingezet. Ook levert het Nederlandse bedrijf alle materieel voor een ‘kranenpool’, die ter beschikking staat aan de aannemers op de bouwlocatie.

1 miljard euro

Volgens Borealis is de investering van ongeveer een miljard euro het grootste project in de Europese petrochemie van de afgelopen twintig jaar. Het complex krijgt een capaciteit van 750.000 ton polypropyleen per jaar en de productie moet over 2,5 jaar op gang komen. Polypropyleen is een belangrijke grondstof voor de kunststofindustrie, waarvan onder meer plastic flessen, meubelen en pijpmateriaal gemaakt wordt.

Mammoet doet geen mededelingen over de waarde van het contract, maar zegt wel reeds veel van dit soort contracten te hebben uitgevoerd. Het Nederlandse bedrijf, in handen van het familiebedrijf SHV, nam eerder dit jaar zijn Britse tegenhanger ALE over. Daarmee is het veruit het grootste hijsbedrijf ter wereld.

Abu Dhabi

Borealis is gevestigd in Wenen, maar voor bijna twee derden in handen van Mubadala Investment Company uit het emiraat Abu Dhabi. De overige 34% van de aandelen zijn in handen van de beursgenoteerde Oostenrijkse olie- en gasgroep OMV Aktiengesellschaft. Borealis heeft al een aantal fabrieken in de Antwerpse haven, die daarmee de beste papieren had om het megaproject binnen te halen.