Dat is een gevolg van de verkoop door CMA CGM van zijn belangen in tien terminals aan Terminal Link. De Franse rederij richtte deze terminal operator in 2001 op, maar verkocht zes jaar geleden 49% van de aandelen aan het in Hongkong gevestigde staatsbedrijf China Merchants Port. De feitelijke overdracht van de belangen in de tien terminals is voor het komende voorjaar gepland.

Hutchison en Cosco

CM Port wordt daarmee na ECT-eigenaar Hutchison Ports het tweede Hongkongse bedrijf met een belang in de Rotterdamse containersector en de derde van Chinese signatuur. De Chinese staatsrederij Cosco kocht enkele jaren geleden immers een belang van 35% in ECT’s Euromax Terminal.

De overdracht van het Franse belang van 30% in RWG is onderdeel van een grootscheeps verkoopprogramma van terminals en schepen ter waarde van ruim twee miljard dollar. CMA CGM moet zijn balansverhoudingen verbeteren en gebruikt de opbrengst grotendeels om schulden af te lossen. Die waren door de overname van Ceva Logistics te hoog opgelopen.

955 miljoen dollar

De overeenkomst werd eind november al aangekondigd en partijen hebben nu een definitieve overeenkomst bereikt. De Franse rederij ontvangt 955 miljoen dollar van Terminal Link, maar moet daarvan zelf 487 miljoen op tafel leggen. CM Port betaalt 468 miljoen dollar. Onderdeel van de overeenkomst is een inspanningsverplichting van CMA CGM om de overslag in de Chinese haven Shenzhen met 300.000 teu per jaar op te voeren.

De Hongkongse groep hield zich tot 2008 alleen in de voormalige Britse kolonie en in China met containeroverslag bezig. De afgelopen tien jaar werd echter al een netwerk van dertien terminals opgebouwd met belangen in onder meer Europa, het Midden Oosten, Azië en het Caraïbisch Gebied.

China Merchants Port Holdings Company Limited, zoals het bedrijf voluit heet, is in handen van het Chinese staatsbedrijf China Merchants Group. Dat is een enorm conglomeraat van ruim twintig bedrijven en zo’n 230.000 werknemers, dat rechtstreeks onder toezicht van Peking staat en een belangrijke rol speelt in het Belt and Road-initiatief. CM Port kreeg in 1992 als eerste Chinees staatsbedrijf notering aan de beurs van Hongkong.

De tien terminals zijn:

  •     Odessa Terminal (Oekraïne, 50%)
  •     CMA CGM PSA Lion Terminal (CPLT) (Singapore, 49%)
  •     Mundra Terminal (India, 50%)
  •     Kingston Freeport Terminal (Jamaica, 100%)
  •     Rotterdam World Gateway (30%)
  •     Gemalink (Cai Mep, Vietnam, 25%)
  •     Qingdao Qianwan United Advance Container Terminal (China, 24%)
  •     Vietnam International Container Terminal (Ho Chi Minh City, 47,25%)
  •     Laem Chabang International Terminal (Thailand, 14,5%)
  •     Umm Qasr Terminal (Irak, 100%)