Dat heeft de Duitse rederij deze week bekendgemaakt. Hapag noemt de terminal een ‘strategisch belangrijke hub voor wereldwijde containertransport’.

Eurogate

De andere belanghebbenden in de terminal zijn de havenbeheerder Marsa Maroc (50% plus één aandeel) en een consortium van Contship Italia en Eurogate (40% min één aandeel). Zodra de terminal gereed is, heeft het een capaciteit van ongeveer 1,5 miljoen teu.

De haven in Tanger is een van de opkomende havens in het Middellandse Zeegebied. Het is de verwachting dat de haven een belangrijke rol gaat spelen in het transshipment segment, waarin ook de haven van Rotterdam een belangrijke rol speelt.

Het Havendebat Rotterdam op woensdag 11 december 2019 besteedt uitgebreid aandacht aan de opkomst van havens in het Middellandse Zeegebied en de gevolgen die dat heeft voor Rotterdam. Luister naar de topsprekers en debatteer mee. Kijk voor meer informatie op events.nieuwsbladtransport.nl/havendebat-rotterdam-2019/