‘Verstekelingen kunnen container moeiteloos in’

inklimmers

De slotjes waarmee containers worden afgesloten en verzegeld, zijn niet voldoende om verstekelingen tegen te gaan. Containers moeten daarom beter worden beveiligd tegen het inklimmen van verstekelingen, vinden bedrijven in de Rotterdamse haven. Dat meldt het AD.

De eisen voor controleslotjes op de containers zijn minimaal, waardoor er makkelijk mee te sjoemelen valt. Mensensmokkelaars en ook drugscriminelen weten dit en maken er misbruik van, schrijft het dagblad. Een zegel van een paar cent blijkt de zwakste schakel, terwijl ferry-bedrijven miljoenen steken in hun beveiliging, in een poging om inklimmers tegen te houden.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent het probleem. Bedrijven in de Rotterdamse haven zeggen dat een ‘betere verzegeling eigenlijk een must is’. Om in containers te klimmen, moet de verzegeling worden verbroken. De ‘slotjes’ zijn vaak van slechte kwaliteit en worden door criminelen zo geprepareerd dat het lijkt alsof ze niet verbroken zijn geweest. Deltalinqs, de koepelorganisatie van bedrijven in de haven, overlegt met de douane over dit probleem.

Vulcaanhaven

De twijfels over de kwaliteit van de containersloten komt nadat eerder deze week 25 verstekelingen zijn aangetroffen in een koelcontainer op een ferry van DFDS. Nadat de bemanning van het schip de inklimmers had ontdekt, is het schip teruggegaan naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen, waar de 25 levend uit de container zijn gehaald.

Later deze week werden zestien mensen aan boord van een veerboot onderweg naar Ierland aangetroffen in een verzegelde container. De scheepvaartonderneming Stena Line heeft laten weten dat ze bij een routinecontrole zijn gevonden en dat ze het naar omstandigheden goed maken. De boot was vertrokken vanuit de Franse havenstad Cherbourg.

Het ergste incident van de afgelopen tijd vond plaats in oktober. Toen zijn 39 levenloze lichamen gevonden, waarschijnlijk allemaal Vietnamezen, in een diepvriescontainer in de buurt van Londen. Inmiddels zijn twee verdachten in Engeland en acht in Vietnam in staat van beschuldiging gesteld over de dood van de migranten.