Circa 25 verstekelingen op vrachtschip DFDS in Vulcaanhaven

vlaardingen

Op een vrachtschip van DFDS zijn dinsdagavond circa 25 verstekelingen aangetroffen. Ze zijn volgens een woordvoerder van de politie allemaal in leven. Het schip ligt inmiddels in de Vulcaanhaven in Vlaardingen.

Het ro/ro-schip, de ‘Britannia Seaways’, was net vetrokken uit de Vulcaanhaven en op weg naar het Engelse Felixstowe toen de verstekelingen door het personeel werden aangetroffen. De DFDS-veerboot is vervolgens teruggekeerd naar de haven in Vlaardingen.

De verstekelingen kregen ‘de eerste medische hulp die zij nodig hebben’, aldus de veiligheidsregio Rijnmondveilig. Twee van hen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Inmiddels hebben beiden het ziekenhuis weer verlaten. De overige 23 zijn in een bus opgehaald. Zij zijn overgebracht naar een onbekende politielocatie.

Koelcontainer

De inklimmers op het schip zaten in koelcontainer op een vrachtwagencombinatie. Volgens de politie stond deze reefer aan, toen de verstekelingen gevonden werden. De vrachtwagen is in beslag genomen, de chauffeur is aangehouden. Het gaat om een 39-jarige Roemeen. Het is nog onduidelijk of hij wist van de verstekelingen.

Van welke nationaliteit de verstekelingen zijn, was aanvankelijk niet duidelijk. Inmiddels is vastgesteld dat de meesten uit Irak en Koeweit afkomstig zijn. Zes van de verstekelingen zijn minderjarig. De identiteit van de 25 personen is nog niet officieel vastgesteld.

Vorige maand werden in een koelcontainer in Groot-Brittannië 39 verstekelingen aangetroffen. Zij werden gevonden in een vrachtwagen op een industrieterrein in de buurt van Londen. Ze waren allen overleden.

Niet het eerste onheil

Het niet de eerste keer dat de ‘Britannia Seaways’ door onheil getroffen wordt. Op zaterdag 16 november 2013 brak er brand uit, terwijl het schip onderweg was naar de haven van de Noorse plaats Bergen.

Vanwege de weersomstandigheden konden de hulpdiensten destijds niemand van boord halen. De bemanning slaagde erin om uiteindelijk zelf het vuur onder controle te krijgen. Er vielen geen slachtoffers.

Het schip vaart onder Deense vlag en is sinds 2000 in de vaart. Het is gebouwd door Fincantieri en heeft een dwt van ruim elfduizend ton.

De ‘Britannia Seaways’ (foto: Wikipedia).