De Telegraaf heeft becijferd dat de teller op 23.000 kilo staat, 5000 meer dan de recordhoeveelheid die vorig jaar in beslag is genomen. Ten opzichte van 2012 is het een verzesvoudiging.

De krant wijst erop dat de piek dit jaar waarschijnlijk nog moet komen. De diensten treffen tegen het einde van het jaar meestal meer coke aan dan gemiddeld.

Steeds grotere zendingen

Zo onderschepte het Hit And Run Cargo-team (HARC) van de douane vorig jaar rond de Kerst een aantal partijen met een totaalgewicht van 4000 kilo. Dat past in de trend naar steeds grotere zendingen.

Dit jaar is al vijftien keer een partij van meer dan 500 kilo onderschept. De totale onderschepte hoeveelheid heeft een straatwaarde van ongeveer een miljard euro.

Opleidingsniveau

Binnen de douane leven zorgen over het opleidingsniveau van de ongeveer negenhonderd nieuwe medewerkers die de dienst aantrekt met het oog op de Brexit.

Volgens een douanier, waarmee de krant op voorwaarde van anonimiteit heeft gesproken, worden nieuwe krachten na een vuurwapen- en zelfverdediging van drie weken op surveillance gestuurd, waar dat eerder pas na jaren gebeurde.