De vijf tijdelijke parkeerterreinen bij de ferryterminals voor vrachtwagens die hun papieren niet in orde hebben, worden ‘ontmanteld’. De havenbeheerder zegt dat een no deal brexit ondanks het uitstel van het Britse vertrek tot uiterlijk 31 januari nog steeds een mogelijkheid is en wijst exporteurs en importeurs er nog maar eens op dat het daarom belangrijk is om zendingen vooraf aan te melden via Portbase.

Operation Brock

In het Verenigd Koninkrijk is ‘Operation Brock’ opgeschort, het nationale noodplan voor een no deal Brexit. Dat was afgelopen weekend in gang gezet omdat het toen nog nioet 100% zeker was dat de Brexit voor de derde keer zou worden uitgesteld. Het plan voorziet onder meer in een omleidingsroute voor de snelweg M20 in Kent, waar wegwerk aan de gang is.

Waarschijnlijk worden ook de contracten voor de huur van ferryschepen van Brittany Ferries, DFDS, P&O en Stena Line ter waarde van 87 miljoen pond geannuleerd. Dat kost de Britse regering een annuleringsvergoeding van 11,5 miljoen pond. Een regeringswoordvoerder wijst erop dat dat ‘veel minder is dan de vorige keer’.

Geen ontbindende voorwaarde

Na het missen van de Brexit-datum van 29 maart zag de Britse regering zich gedwongen Brittany Ferries en DFDS ruim 43,8 miljoen pond te betalen voor de huur van, achteraf overbodige, ferrycapaciteit. De onderhandelaars hadden er niet aan gedacht een ontbindende voorwaarde in de contracten op te nemen voor het geval de Brexit zou worden uitgesteld.