‘De mededeling komt na langdurige onderhandelingen met de havenautoriteiten van de haven van Long Beach en de haven van Los Angeles over het opzetten van een Zuid-Californische hubport voor Maersk-Sealand’, aldus Maersk.

De haven van Los Angeles en Maersk hebben inmiddels afgelopen week een memorandum of understanding getekend waarin is vastgelegd dat de partijen zullen gaan onderhandelen om tot een definitieve lease-overeenkomst te komen. Dat is nog afhankelijk van de te verkrijgen goedkeuring van de overname van Sea-Land’s internationale lijnvaartactiviteiten.

De terminal heeft directe toegang tot twee snelwegen en de mogelijkheid tot intermodaal vervoer middels aansluiting op het spoor. De eerste fase van 144 hectare zou in 2001 al in gebruik moeten worden genomen. De tweede fase zou in 2003 gebruiksklaar moeten zijn.

Op dit moment brengen Maersk en Sea-Land gezamenlijk meer dan 750.000 teu naar buurhaven Long Beach. Die was ook in de race voor de terminal, maar Los Angeles bood betere voorwaarden.