Tussen begin juli en eind september werd 644.000 teu overgeslagen. Daarmee moest de terminal over het derde kwartaal een min van 19,1% in de boeken zetten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De grootste daling was er in september, met een afname van 20,3%.

Al vijf maanden achter elkaar daalt het overslagvolume bij Euromax. April was de laatste maand waarin een plus werd genoteerd. Nadien is de neerwaartse trend ingezet. Over de eerste negen maanden van dit jaar heeft de terminal een totale overslag geboekt van 2.164.000 teu, een krimp van 4% in vergelijking met vorig jaar. ECT wilde desgevraagd geen toelichting geven op de cijfers.

Antwerp Gateway

Een andere terminal in de Benelux waarin CSP participeert, Antwerp Gateway, deelt in de malaise. Na negen maanden komt de terminal uit op een overslagvolume van 1.590.200 teu, een min van 7,7% in vergelijking met vorig jaar. Vooral maart en augustus waren slechte maanden, met in beide gevallen een krimp van meer dan 10%.

Waar de pijn bij Euromax vooral voelbaar was in het derde kwartaal, was die in Antwerpen gelijkmatig over de maanden verdeeld. Tot dusver boekte Antwerp Gateway dit jaar in elke maand een min. De extreme afnames zoals in Rotterdam in het derde kwartaal, had Antwerp Gateway niet.

Zeebrugge

De derde terminal van CSP in de Benelux is in Zeebrugge. De CSP Zeebrugge Terminal is eigendom van het Chinese conglomeraat en deed het minder slecht dan Antwerpen en Rotterdam.

Over de eerste negen maanden van dit jaar kon de terminal een plus in de boeken zetten van maar liefst 34,3%. De cijfers zijn echter zeer grillig, met in de ene maand een groei van meer dan 100% en in de andere maand een min van 64%.

Het gaat in Zeebrugge om aanmerkelijk kleinere volumes dan in Antwerpen en Rotterdam. Na negen maanden stond de overslagteller in Zeebrugge op 328.000 teu.

Bekijk hier het uitgebreide cijferoverzicht van alle terminals waarin CSP participeert.