Dat heeft transportminister Anthony Loke gezegd in een bijeenkomst met lokale journalisten, waarover onder meer de Singaporese krant The Straits Times bericht. Volgens de minister dreigt de haven zonder uitbreiding binnen enkele jaren tegen de huidige capaciteitsgrens van 12,5 miljoen teu aan te lopen.

‘Op dit moment behandelen we al negen miljoen teu per jaar en we groeien jaarlijks met 8 tot 9%. Als we niets doen, zitten we in drie tot vier jaar op de volledige capaciteit. We kunnen niet tot die tijd wachten om een ​​uitbreiding te plannen’, aldus Loke.

Kosten zijn voor particuliere sector

Hij noemde geen details, zoals het aantal ligplaatsen of de fasering. Wel zei hij dat de kosten van de uitbreiding voor rekening zouden moeten komen voor de particuliere sector. Port of Tanjung Pelepas (PTP) is in handen van het Maleisische conglomeraat MMC Corporation Berhad, dat ook grote belangen heeft in de energie- en bouwsector.

PTP beschikt over een vijf kilometer lange overslagkade met daarop 58 containerkranen, waarvan er zestien schepen van 24 containers breed kunnen behandelen. Volgens de terminal ligt het overslagtempo per schip op minimaal honderd moves per uur.