Volgens een woordvoerder van de havenbeheerder is het voor het eerst dat ladingbelanghebbenden hun containers kunnen volgen op een manier die vergelijkbaar is met die van pakjesvervoerders. De applicatie maakt gebruik van de data van terminals en transporteurs. Volgens de woordvoerder stelt ‘het leeuwendeel’ van de terminals in Rotterdam en een fors aantal inlandterminals in Nederland en daarbuiten die data inmiddels beschikbaar.

Topman Allard Castelein trekt een vergelijking met grote internetwinkels. ‘Als ik online een boek bestel, kan ik vrijwel live volgen waar mijn bestelling zich bevindt. Met Boxinsider presenteren we die mogelijkheid nu ook voor containers. Zo maken we onze haven nog efficiënter, veiliger en betrouwbaarder.’

Niet langer handmatig

Volgens HbR maakt Boxinsider een eind aan de bestaande praktijk, waarin verladers en andere belanghebbenden handmatig allerlei sites langs moeten om uit te vissen waar hun containers zijn. Het moet op deze manier veel simpeler worden om verwachte en werkelijke aankomst- en vertrektijden van schepen te weten te komen en te volgen wanneer containers worden overgeslagen en de terminal verlaten.

Volgens de woordvoerder ligt het initiatief vaak bij de ladingbelanghebbende: ‘Als die aangeeft voor zijn ladingstromen gebruik te willen maken van Boxinsider, gaan wij met de terminals kijken of we dat kunnen realiseren’. De applicatie geeft ook waarschuwingen bij vertragingen en verstoringen.

Bekijk de video van Boxinsider: