Volgens Plakiotakis is het plan ‘een kristalhelder signaal aan investeerders binnen en buiten China dat ze kunnen profiteren van de uitbreiding van de haven, waar ook het Griekse volk baat bij heeft’. Enkele weken gelden keurde de Griekse commissie voor havenplanning het oorspronkelijke voorstel van Cosco om 612 miljoen euro te investeren, nog op onderdelen af.

Vierde terminal

Het budget voor de ontwikkeling van een vierde containerterminal is opgetrokken van 200 tot 330 miljoen euro. Met de aanleg van Pier IV krijgt de Griekse haven er 2,8 miljoen teu overslagcapaciteit bij, wat het totaal op ruim tien miljoen teu brengt. Sinds de Chinezen in 2016 het roer in Piraeus overnamen, is de overslag razendsnel gegroeid. Vorig jaar werd er 4,9 miljoen teu overgeslagen, dit jaar waarschijnlijk rond de 5,5 miljoen teu.