Operationeel directeur Arno Westerhof van staalbedrijf Van Merksteijn zegt in het FD dat ‘daardoor het proces van werkvoorbereiding in een rap tempo is stilgelegd’. De bouw had nog voor het einde van het jaar moeten beginnen en de productie had in 2021 van start moeten gaan. Het Twentse familiebedrijf wil in Eemshaven staaldraad maken uit gerecycled staalschroot uit Europa. Dat gebeurt nu nog in Turkije.

Geen enkel zicht

Volgens Westerhof is er op dit moment ‘geen enkel zicht op een oplossing in het stikstofdossier’. De Raad van State haalde bijna een half jaar geleden een streep door de zogenoemde Programmatische Aanpak Stikstof ( PAS) regeling. Die maakte het mogelijk om in strijd met Europese regelgeving te bouwen in de buurt van Natura 2000-gebieden, op voorwaarde dat uitgestoten stikstof in een later stadium wordt gecompenseerd. Het Europese Hof en de Raad hebben geoordeeld dat die aanpak niet deugt.

Van Merksteijn zei vorig jaar voor Eemshaven gekozen te hebben vanwege de mogelijkheid om het staalschroot per schip aan te voeren en de beschikbaarheid van personeel. De nieuwe fabriek zou zo’n driehonderd banen opleveren. Havenbeheerder Groningen Seaports zei vorig jaar bij de aankondiging van het project dat de staalfabriek waarschijnlijk ook enkele honderden indirecte banen zou opleveren.