Het bedrijf meldt dat het een vergunning heeft gekregen voor het reinigen van de romp van schepen in Antwerpen, Zeebrugge en Gent. Fleet Cleaner zet daarbij een robot in, die met hogedruk waterjets aangroei van de scheepshuid verwijdert (zie video onderaan dit artikel). Dat kan gebeuren tijdens het laden en lossen van schepen, waardoor het schoonmaken geen tijdverlies met zich meebrengt.

Tekst loopt door onder foto.

Geen duikers nodig

De robot vangt de aangroei op en verpompt die naar een filterinstallatie aan boord van een werkschip. Volgens Fleet Cleaner zijn er geen duikers nodig en wordt de robot vanaf het werkschip aangestuurd.

Het bedrijf meldt dat de tests hebben uitgewezen dat de impact van deze nieuwe manier van scheepsreiniging op het milieu minimaal is. Fleet Cleaner won eind vorig jaar in Nederland de Maritime Award voor zijn vondst.

Video en foto’s: Fleet Cleaner.