In 2017 lanceerde het Havenbedrijf Rotterdam Navigate. Deze tool geeft inzicht in verbindingen en bedrijven en van havens. Navigate geeft een compleet overzicht van de deepsea- en shortsea-verbindingen van 550 havens wereldwijd. Het koppelt deze aan de beschikbare spoor- en binnenvaartverbindingen.

Daarnaast laat de ‘empty depot planner’ zien waar lege containers kunnen worden opgehaald en achtergelaten. Ook bevat Navigate een online bedrijvengids die inzicht biedt in de aanwezige bedrijven in het havengebied.

Aan de hand van het gekozen vertrekpunt en de gewenste bestemming biedt de routeplanner diverse opties. Per route worden de mogelijke zeeverbindingen en de opties per spoor, binnenvaart of truck naar de bestemming in het achterland gepresenteerd. De bedrijvengids maakt het vervolgens mogelijk om met een muisklik contact te leggen met de aanwezige bedrijven om bijvoorbeeld offertes op te vragen.

Slimste haven ter wereld

‘De ontwikkeling van deze applicatie en de uitrol ervan naar andere havens, past in onze ambitie om van de Rotterdamse haven de slimste ter wereld te maken,’ zegt Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam.

‘Door het voortouw te nemen in de digitale transformatie, wordt de haven van Rotterdam efficiënter, betrouwbaarder en daarmee concurrerender. Door hierin ook met andere havens samen te werken, wordt het potentieel van digitale oplossingen optimaal benut. Hoe meer havens gebruik gaan maken van Navigate, hoe waardevoller de applicatie wordt.’