Volgens het aan de beurs van Stockholm genoteerde SCA daalt de netto schuld als gevolg van de deal met 575 miljoen Zweedse kroon, circa 61 miljoen euro. Dat bedrag omvat de overnamesom en de aangegane leaseverplichtingen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) is zo’n dertig miljoen kroon, ongeveer drie miljoen euro. Het overnameplan wordt voor advies voorgelegd aan de ondernemingsraden van beide bedrijven, die verwachten de deal binnen enkele maanden af te kunnen ronden. De ondernemingsraden moeten binnen acht weken advies uitbrengen.

SCA Logistics is een belangrijke logistieke draaischijf van de Zweedse groep, een van de grootste Europese producenten van bosbouwproducten als hout, cellulose en papier. Op de Rotterdamse terminal worden grote hoeveelheden van deze producten overgeslagen. Daarnaast houdt het bedrijf zich onder meer bezig met scheepsagenturen en logistieke dienstverlening.

Volgens directeur Roelf Buist is het besluit om de terminal te verkopen ruim een half jaar geleden genomen. ‘Sindsdien is er met zeker tien gegadigden serieus gesproken. Matrans kwam daar al snel uit naar voren als meest ambitieuze kandidaat’, zegt hij. SCA wordt onder leiding van Buist als een zelfstandige eenheid voortgezet, maar gaat wel samenwerken met twee aangrenzende Matrans-bedrijven.

Uitbreidingsplannen

SCA behandelt jaarlijks ongeveer een miljoen ton breakbulk, zoals rollen papier, pakken cellulose, gezaagd hout en 120.000 containers op de 23 hectare grote terminal. Ongeveer de helft is eigen lading van de Zweedse groep, de andere helft wordt overgeslagen voor derden, waaronder enkele grote Amerikaanse exporteurs van bosbouwproducten. Volgens Buist wordt er gewerkt aan uitbreidingsplannen. Details daarover worden pas bekendgemaakt als de overname is afgerond.

Het besluit om de Rotterdamse draaischijf af te stoten, vloeit voort uit de vorig jaar door het SCA-hoofdkantoor in Sundsvall ingezette strategie om zich te concentreren op zijn kernactiviteiten, bosbouw en de productie van onder meer hout en papier. De tak verzorgingsproducten (toiletpapier, tissues, etc.) werd al eerder afgesplitst en onder de naam Essity naar de beurs gebracht. SCA is naar eigen zeggen Europa’s grootste eigenaar van productiebossen. Die zijn met een oppervlakte van 2,6 miljoen hectare, bij elkaar bijna even groot als België.

Lees ook: Hans Vervat: ‘De buurman komt maar één keer voorbij’