Het agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt de waterkwaliteit in de koeltorens van negentien bedrijven in het havengebied, maar heeft de bron nog niet achterhaald. Het kan nog meer dan een week duren voordat alle testresultaten binnen zijn van watermonsters die de afgelopen dagen genomen zijn. Ook andere installaties met warm water worden de komende dagen onderzocht.

Stilstaand warm water

Volgens woordvoerder Joris Moonens van het agentschap ‘is het een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg’, maar hoeven werknemers in het gebied zich geen zorgen te maken. Volgens hem is de kans klein dat werknemers in het gebied ziek worden, maar hij raadt wel aan naar de huisarts te gaan als iemand last heeft van hoest of kortademigheid. De legionella-bacterie ontwikkelt zich vooral snel in stilstaand warm water, maar is met chloor gemakkelijk te bestrijden.

De zestien besmette personen zijn afkomstig uit Evergem, dat grenst aan de Kanaalzone tussen Gent en Sas van Gent. Legionellabesmetting kan leiden tot de veteranenziekte, een vorm van longontsteking. In 2006 was er in Amsterdam een uitbraak, waardoor zeker negentien mensen ziek werden, waarvan er één overleed. De bron bleek toen een koeltoren op het oude postgebouw vlakbij het centraal station te zijn.