De oude sluis (1907) voldoet al lang niet meer aan de noden van de scheepvaart. De achterhaven is voorlopig helemaal aangewezen op de Vandammesluis (1984), die almaar regelmatiger moet worden stilgelegd voor onderhoudswerken. Dit maakt Zeebrugge erg kwetsbaar.

Nieuwe generatie ‘car carriers’

Met haar lengte van 427 meter, breedte van 55 meter en diepte van 18,5 meter zal de nieuwe sluis groot genoeg zijn om de volgende generatie ‘car carriers’ (265 meter lang en 40 meter breed) toegang te geven tot de achterhaven. Doorgaand verkeer wordt afgeleid via een tunnel onder de sluis. Het lokaal verkeer zal over beide sluishoofden kunnen rijden.

Tegen de nieuwe sluis werden 750 bezwaarschriften ingediend. Daarom heeft de regering het bouwprogramma uitgebreid met flankerende maatregelen, die de impact van de ingreep op de omgeving moeten milderen.