Volgens Havenbedrijf Rotterdam is dat mede te danken aan een aantal projecten dat in gang is gezet om de sector uit te bouwen. De havenbeheerder werkt daarom samen met het logistieke bedrijfsleven aan een snellere afwikkeling van groenten- en fruitstromen via de Rotterdamse terminals en uitbreiding van de aan- en afvoer via de binnenvaart.

MSC

Een voorbeeld daarvan is het vervoer over water van MSC-containers van de ECT Delta-terminal naar Barge Center Waalhaven (BCW). De laatste fungeert daarmee als vooruitgeschoven post van de Maasvlakte. Transporteurs kunnen nu in de Waalhaven volle containers oppikken en lege inleveren.

Een ander proefproject is de verruiming van groenten- en fruitimporteur Nature’s Pride. Daardoor kan vervoerder Post-Kogeko nu ook ‘s nachts containers vervoeren tussen ECT en het bedrijf in Maasdijk in het Westland en zo de drukte overdag vermijden. Volgens de initiatiefnemers, Havenbedrijf Rotterdam en het GroentenFruit Huis, levert dat behalve tijdwinst ook een betere benutting van magazijncapaciteit op.