Tegen de maritieme nieuwssite ShippingWatch zeggen beide beterschap te verwachten. Dit vanwege een licentiesysteem dat, in samenwerking met de havens van Amsterdam en Antwerpen, al jaren in voorbereiding is maar dat nog wacht op uitvoering.

Of ook een verplichtstelling van het gebruik van brandstofmeters deel zal uitmaken van het nieuwe beleid, durven de betrokkenen nog niet te beloven.

Kritiek

De kritiek van rederijen is, dat ze in Rotterdam vaak minder brandstof krijgen geleverd dan ze hadden besteld. In Singapore, wereldwijd de grootste bunkerhaven, werden de zogeheten mass flow meters twee jaar geleden al verplicht gesteld, met als gevolg dat vergelijkbare klachten over de dienstverlening daar aanzienlijk zijn afgenomen.

De Nederlandse redersvereniging steunt het idee van verplichte meters, met de uitdrukkelijke voorwaarde dat rederijen niet opdraaien voor de kosten ervan.

Lees ook: Bunkerbedrijven Rotterdam onder vuur van rederijen