Dat kondigt bestuurder Asmae Hajjari van FNV Havens aan in een toelichting op een werkonderbreking van zes uur woensdagavond. De bond steunt de acties van de ruim zestig cao-werknemers samen met zeevarendenbond Nautilus International. De slepers kwamen voor de tweede keer binnen korte tijd in actie, om vanaf dit jaar betaling af te dwingen van gewerkte uren, die volgens hen al sinds 2014 ‘gratis’ worden gewerkt.

Hajjari: ‘Svitzer zat toen in zwaar weer. Om het bedrijf er bovenop te helpen hebben de werknemers toen een offer gebracht door voor hetzelfde loon 49 uur in plaats van 40,5 uur te gaan werken’. Volgens de bondsbestuurder is het bedrijf nu weer gezond en willen de slepers dat Svitzer alle gewerkte uren weer gewoon gaat uitbetalen.

Volgende actie

Volgens de bonden weigert Svitzer, onderdeel van Moller-Maersk, dat tot nu toe stelselmatig en heeft het bedrijf alleen 2% loonsverbetering geboden. Volgens Hajjari gaf de directie ‘geen sjoege’ na de staking van woensdagavond, waardoor de werknemers ‘nog bozer’ zijn geworden en het werk zeker opnieuw neerleggen. Ze wil niet prijsgeven wanneer de volgende actie plaatsvindt, maar het lijkt niet uitgesloten dat de slepers donderdagavond opnieuw tegen de kant blijven liggen.