Daarbij worden ook de terminals in de haven van Hamburg en het Spaanse Algeciras verkocht en wordt de tankopslag meer geconcentreerd in Rotterdam en Antwerpen. Vopak verkoopt de drie tankterminals aan First State Investments. De olieopslagtanks zijn gewaardeerd op 723 miljoen euro. De verkoop levert het Rotterdamse bedrijf een eenmalige boekwinst op van ruim 200 miljoen euro. Het bedrijf wil de verkoop van de terminals in de tweede helft van dit jaar afronden.

Investeren

Vopak zocht al enige tijd kopers voor de drie opslagterminals, nadat het bedrijf medio vorig jaar aangaf de strategische opties voor de drie locaties inclusief die van de Estse hoofdstad Talinn nader te willen bekijken. Onlangs werd het belang van 50% in de Baltische terminal al van de hand gedaan.

Vopak wil zich na de verkoop meer gaan richten op de grote opslaglocaties in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Het opslagbedrijf  wil daar investeren in twee miljoen kubieke meter aan nieuwe capaciteit.

Totale capaciteit

De totale capaciteit van de olie-en benzine terminals in Amsterdam, Hamburg en Algeciras bedraagt 2.288.000 kubieke meters. Daarvan komt meer dan de helft (1.216.180 kubieke meters) voor rekening van Vopak Westpoort in Amsterdam. In totaal gaat het in Amsterdam om 41 benzinetanks. De terminal van het bedrijf in de Afrikahaven is relatief nieuw en werd eerst in 2011 in gebruik genomen. Recent werden nog het aantal ligplaatsen in samenwerking met havenbedrijf Amsterdam uitgebreid. Amsterdam kent in totaal vijf grote tankopslagbedrijven die zich hoofdzakelijk hebben toegelegd op de opslag van benzine. Dat heeft er voor gezorgd dat Amsterdam nu beschikt over de grootste benzinehaven van de wereld.