Andere terminals APMT 1 en 2 en RWG op de tweede Maasvlakte zijn wel gewoon operationeel, blijkt uit een rondgang door Havenbedrijf Rotterdam. Sinds zondagavond 23.15 uur ligt het werk in de havens stil, meldt FNV Havens. In de nacht van zondag op maandag hebben 500 tot 700 Rotterdamse havenmedewerkers het werk neergelegd, gevolgd door nog eens 700 havenarbeiders van de dagploeg. Dat komt volgens de vakbond neer op zo’n 80 procent van alle medewerkers die normaal gesproken in touw zijn, zegt FNV Havens bestuurder, Niek Stam. De FNV- bestuurder spreekt van grote gevolgen. ‘Alles ligt stil. Het kan zijn dat er nog wat mensen van de calamiteitendienst aan het werk zijn, maar verder ligt het werk in de havens volledig plat.’

Nog meer vertraging voor ECT

Het grootste containeroverslagbedrijf ECT blijft tot in elk geval vanavond 22.00 uur dicht. Het bedrijf zegt op zijn website dat de landzijdige afhandeling op de Delta Terminal en Euromax Terminal tot nader order worden opgeschort. ‘Deze staking zorgt voor nog meer vertragingen. Het komt bovenop de alle hinder die we hebben ondervonden van het slechte weer de afgelopen weken. Het betekent dat we alles opnieuw moeten gaan inplannen’, zegt ECT-woordvoerder Rob Bagchus. Over financiële gevolgen kan Bagchus nu nog niets zeggen.

De gevolgen voor deze containerterminals zijn groot, maar toch spreekt Havenbedrijf Rotterdam van een geringe impact. ‘De meeste havenmedewerkers zijn gewoon aan het werk. We zien verder niet veel ontregeling in de haven’, zegt woordvoerder Frouke Albers. Het Havenbedrijf heeft er begrip voor dat er over het onderwerp pensioenleeftijd wordt nagedacht, maar betreurt de manier waarop. Albers: ‘We zijn teleurgesteld over deze staking. Het is geen oplossing. We zijn van mening dat we samen met de werkgevers in gesprek moeten over hoe we ervoor kunnen zorgen dat werknemers op een gezonde wijze tot aan hun pensioen kunnen werken.’

Geen gevolgen Amsterdam en Zeeland

Niet alleen de havenarbeiders in Rotterdam, maar ook die in Amsterdam en Zeeland zijn door FNV Havens opgeroepen om het werk neer te leggen. In de Amsterdamse haven zijn de gevolgen tot nu toe echter niet zichtbaar. ‘We hebben vrijdag wel een lijstje gekregen van medewerkers die mogelijk mee zouden doen aan de staking, maar tot nu toe is er niets te merken bij ons in de haven, er zijn geen vertragingen gemeld’, zegt woordvoerder Anja de Kiewit van Havenbedrijf Amsterdam. Er zouden onder meer problemen kunnen ontstaan bij de slepers van PTA, maar daar is nog geen sprake van. De Kiewit houdt echter een slag om de arm: ‘De dag is nog lang, we kunnen nog niet inschatten of er nog wat gaat komen.’ Havenbedrijf North Sea Port meldt eveneens dat er nog geen gevolgen zichtbaar zijn. ‘Wat niet wil zeggen dat er geen medewerkers aan het staken zijn. We hebben echter nog geen vertragingen vernomen’, meldt woordvoerder Johan Bresseleers.

De Nationale Staking volgt op het verlopen van een ultimatum dat FNV Havens en de politievakbonden NPB en ACP het kabinet hadden gesteld. De vakbonden zijn boos over de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67. Die is voor hun leden, die zwaar werk verrichten en ploegendiensten draaien, te hoog, stelt FNV Havens. De vakbond eist dat zijn leden vanaf hun 66ste jaar recht op AOW krijgen, dat er een actuarieel onderzoek naar de levensverwachting van ploegendienstwerkers wordt verricht, dat er geen boetes meer worden opgelegd wanneer havenwerkers eerder stoppen met werken en dat de belasting over ploegendiensttoeslagen wordt geschrapt. Dat geld zou in plaats daarvan moeten worden ingezet om voor extra pensioen te kunnen sparen.

Manifestatie

De stakende medewerkers komen maandagochtend bijeen in Ahoy Rotterdam voor een manifestatie. Het was de bedoeling aansluitend naar Den Haag te gaan, om daar aan te sluiten bij een demonstratie van de Veiligheidsbonden. De gemeente Den Haag heeft echter tot dusdanige veiligheidsmaatregelen voor die demonstratie besloten, dat het organisatorisch niet mogelijk is voor de Rotterdamse actievoerders om naar Den Haag te gaan. Daarom is gezamenlijk met de vakcentrales en de veiligheidsbonden besloten om de trip naar Den Haag af te blazen, meldt FNV Havens in een persbericht. Politieke leiders zouden nu afreizen naar Rotterdam.

Meteen na de aankondiging van de staking afgelopen week, ontving FNV Havens van diverse partijen uitnodigingen om in gesprek te gaan. FNV bestuurder Niek Stam: ‘Het begin is er, we gaan met elkaar om tafel, maar we moeten eerst maar eens zien waar ze mee komen. Onze eisen zijn duidelijk.’