Ondernemers die de komende weken per ferry goederen naar het VK brengen of sturen, hebben de kans aangesproken te worden door de ‘Are You Brexit Proof’-teams van de douane. De geven ondernemers en chauffeurs informatie over hoe zij zich kunnen voorbereiden op Brexit, voor zover ze dat nog niet hebben gedaan, zodat zij ook daarna vlot de ferry op en af kunnen.

No deal

De douane zegt ook op een no-deal Brexit voorbereid te zijn. “Voor ons betekent Brexit een toename van het aantal aangiften en het aantal bedrijven dat te maken krijgt met douaneformaliteiten. Ook het douanetoezicht bij de ferryterminals is nieuw’, zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane.

Ze wijst erop dat al meer dan 500 extra medewerkers zijn aangenomen. ‘Om logistieke vertragingen zoveel mogelijk te voorkomen, moet het bedrijfsleven zich ook goed en tijdig voorbereiden. Naar schatting krijgen 35.000 voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven na Brexit voor het eerst met onze douaneprocedures te maken’, aldus Van Schelven.

Chauffeurs die de komende weken worden aangesproken, krijgen in elk geval de ‘Are You Brexit Proof’-gids in hun handen gedrukt. Die is er in maar liefst tien talen.