Fractievoorzitter Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam kondigde dinsdag aan dat de zeven oppositiepartijen in de gemeenteraad donderdag gezamenlijk een aangifte indienen. Eerdmans stelt dat er sprake is van ‘een gevaarlijk hellend vlak waarin wet- en regelgeving wordt genegeerd om politieke schade te voorkomen’.

Onderzoek

Het college besloot geen aangifte te doen op basis van een onderzoek van Strated Consulting. Die kwam tot de conclusie dat de gelekte informatie niet meer als geheim of vertrouwelijk aangemerkt kon worden. Die was afkomstig uit een presentatie voor het college van tien jaar geleden over het mislukte vastgoedproject Schiekadeblok. Visser was daar als directeur van het Ontwikkelingsbedrijf indertijd nauw bij betrokken.

De D66-wethouder stapte echter op, nadat bekend werd dat hij de presentatie naar een aantal media had gestuurd om zijn imago op te poetsen. Dat geldt als een politieke doodzonde. Ook geldt er een geheimhoudingsplicht voor informatie die in het college wordt gewisseld.