Daarmee bereidt de staalproducent zich voor op de ingebruikneming van de Nieuwe Sluis in Terneuzen, naar verwachting in 2022. Vanaf dat moment kunnen zogenoemde Capesize bulkcarriers tot 120.000 ton de overslagkade van ArcelorMittal bereiken. Het bedrijf heeft twee jaar geleden al een nieuwe kraan voor het lossen van duwbakken in gebruik genomen.

Tekst loopt door onder foto’s

De nieuwe kraan heeft een hefvermogen van vijftig ton en een bereik over het water van veertig meter, goed voor een productie van tweeduizend ton per uur.

Het gevaarte is 85 meter hoog en wordt de komende week voorbereid om op de kade van ArcelorMittal geplaatst te kunnen worden. Die operatie neemt naar verwachting twee dagen in beslag. De kraan is gebouwd in het Spaanse Vitoria en per ponton overgevaren.

Bron foto’s: North Sea Port