In zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij ‘in een opwelling getracht heeft de beeldvorming (over zichzelf – red.) bij te sturen’. Hij erkent daarin dat hij dat niet had moeten doen. Aanleiding voor die handelwijze was ernstige kritiek op zijn optreden in een rapport van de gemeentelijke Rekenkamer over een langlopend vastgoed-dossier, het zogenoemde Schiekadeblok. Hij was daar indertijd als directeur van het Ontwikkelingsbedrijf nauw bij betrokken.

Strafrechtelijk vervolgd

De verwachting was dat Visser, een zwaargewicht in het Rotterdamse College van B en W, het debat over dat kritische rapport wel zou overleven. Maar het lekken van vertrouwelijke informatie is een politieke doodzonde en zelfs een misdrijf. Het is nog onduidelijk wat hij precies heeft laten uitlekken.Niet uitgesloten is dat Visser strafrechtelijk vervolgd zal worden. Donderdag houdt de gemeenteraad een spoeddebat over de kwestie.

D66 moet de knoop over zijn opvolging nog doorhakken. Als meest waarschijnlijk kandidaat wordt fractieleider Chantal Zeegers genoemd. Voorlopig wordt Vissers enorme portefeuille verdeeld over maar liefst zeven wethouders. PvdA’ster Barbara Kathmann neemt voorlopig de Rotterdamse haven voor haar rekening.