Dat zegt de bestuursvoorzitter van havenautoriteit Grand Port Maritime de Dunkerque, Stéphane Raison. Bij een ‘harde Brexit’ op 29 maart aanstaande moet direct al 3,5 miljoen euro worden geïnvesteerd. Er moeten bewaakte grensovergangen komen en de extra douaniers die nodig zijn, moeten worden gehuisvest.

Meer parkings

Er zijn ook meer parkeerplaatsen nodig voor wachtenden bij de nieuwe EU-buitengrens aan de Franse kant van het Kanaal. Voor het vrachtverkeer ziet Raison vooreerst geen grote parkeerproblemen. Onlangs legde veerbootmaatschappij DFDS een nieuw parkeerterrein aan, waarop 225 vrachtauto’s een plaats kunnen vinden.

Vorig jaar liep het vervoerde vrachtvolume via Duinkerken van en naar het VK 2% terug in tonnen. In aantallen vrachtauto’s en trailers was de daling 4%, tot een aantal van 596.000 eenheden.

Heeft u te maken met de Brexit? Kom dan ook naar de Sessie Brexit op 27 februari 2019 in Venlo en leer alles over de verschillende scenario’s.