De politie kon dat aanvankelijk niet bevestigen. ‘Het kan overal van zijn, ook van een boot’, zei een woordvoerster. Inmiddels is duidelijk geworden dat de brokstukken niet van het toestel zijn, waarin de voetballer zat.

Het vliegtuigje verdween vorige week boven zee van de radar toen het onderweg was van Frankrijk naar Cardiff in Wales. Deze week zijn langs de Franse kust twee kussens gevonden die mogelijk van het vliegtuigje afkomstig zijn.

Oostvoorne

Het brokstuk werd gevonden op het autostrand van Oostvoorne door ‘zeehondenredder’ Ad van den Berge, die donderdagochtend zijn verhaal deed op Radio Rijnmond. ‘Het is een verwrongen stuk metaal, een centimeter of vijftig hoog, vijftig breed en wit met wat blauwe vlakken.’ Hij zag er weinig bijzonders aan, maar nam het wel mee naar huis.

Vrienden legden de link met het verdwenen toestel met Emiliano Sala. ‘Daarop hebben we de brandweer gebeld, en zo is het balletje gaan rollen’, vertelt Van den Berge. De brandweer zette onder andere een droneteam in, maar vond geen andere stukken. De dienst Luchtvaarttoezicht onderzoekt of het wrakstuk inderdaad van een vliegtuig afkomstig is.

Onwaarschijnlijk

Oud-medewerker Cees de Keijzer van het Havenbedrijf zei meteen al dat het uitermate onwaarschijnlijk is dat het stuk metaal afkomstig is van het bij Frankrijk vermist geraakte toestel: ‘Er staat wel stroming deze kant op, maar bijna zeshonderd kilometer overbruggen, is wel heel veel’. Van den Berge was daarvan aanvankelijk niet overtuigd: ‘Walvissen worden soms ook op de bulbsteven van een schip meegenomen. Misschien is dat nu ook gebeurd’.