GE heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Future Wind, een samenwerkingsverband van Sif, dat op de Maasvlakte funderingspalen voor windmolens bouwt, en het Nederlandse adviesbureau Pondera Development. De overeenkomst omvat een testperiode van vijf jaar en een vijftienjarige periode van exploitatie en onderhoud. De komst van GE naar de Maasvlakte was al langer bekend.

Vermogen

GE Renewable werkt al een paar jaar aan de ontwikkeling van de Haliade-X12MW. Die krijgt niet alleen beduidend meer vermogen dan de grootste windturbines van dit moment (ongeveer tien Megawatt), maar wordt volgens het in Parijs gevestigde GE ook veel efficiënter. De groep claimt 63% van de theoretische maximaal winbare hoeveelheid energie te kunnen produceren, wat vijf tot zeven procentpunt beter zou zijn dan de meest efficiënte turbines van dit moment.

Daarmee zou de nieuwe windturbine 67 Gigawattuur elektriciteit per jaar moeten kunnen produceren, wat dan weer zo’n 45% meer is dan de huidige krachtigste windturbines van Vestas en Siemens Gamesa. Daar komen enorme afmetingen bij kijken. De Haliade-X12MW krijgt een tiphoogte van 260 meter en een rotorveld met een doorsnee van 220 meter, goed voor een oppervlakte van 38.000 vierkante meter, ofwel ruim vijf voetbalvelden.

400 miljoen dollar

De onderdelen zijn inmiddels besteld. De gondel met de eigenlijke turbine wordt in Saint-Nazaire gemaakt, de 107 meter lange rotorbladen in Cherbourg en de masten in Sevilla. GE Renewable Energy verwacht zo’n 400 miljoen dollar in het 12 MW-project te investeren.