Zowel in 2016 en 2017 was er slechts een incident dat als ‘ernstig’ werd aangemerkt, terwijl er in de periode 2012-2015 per jaar steeds vijf ernstige incidenten waren. Vorig jaar trok de oliemorsing van de ‘Bow Jubail’ op 23 juni de meeste aandacht. Verder botste een watertaxi op een sloep, zonk een pleziervaartuig, liep een patrouillevaartuig aan de grond tijdens een proefvaart en raakte een vlet bijna klem tussen wal en schip.

Totale aantal ongevallen

Het totale aantal ongevallen daalde evenwel van 129 naar 118, op ongeveer een miljoen scheepvaartbewegingen, zee- en binnenvaart samen. Veertien keer was daar de pleziervaart bij betrokken. ‘Rijkelijk veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. Daar willen we dit jaar wat aan doen’, aldus De Vries.

Het afgelopen jaar arriveerden 29.475 zeeschepen in de Rotterdamse haven. Dat zijn er 200 minder dan een jaar eerder (29.646) en net zo veel als in 2013 (29.436).