De vier nieuwe coalitiepartners hebben na een zestig uur durende marathonvergadering overeenstemming bereikt over het beleid. Die overeenkomst gaan ze nu aan hun leden voorleggen. Details zijn nog niet bekendgemaakt.

Over de verdeling van de mandaten wordt pas later gesproken. Maar het staat eigenlijk al vast dat Bart Tommelein (VLD) burgemeester wordt. In het verleden liet hij ook ooit verstaan dat hij in dat geval zou opstappen als Vlaams minister van Energie.

Haven

In de uittredende coalitie is burgemeester Vande Lanotte (sp.a) zelf bevoegd voor de haven. Maar aangezien Oostende zich tegenwoordig vooral profileert als servicehaven voor de windparken in de Noordzee was Tommelein als energieminister en uittredend schepen (wethouder) nooit veraf.

In de gemeenteraad is de fractie van de VLD nog altijd wat kleiner dan de sterk ingekrompen sp.a-fractie. Maar de nieuwe coalitie beschikt er met 24 van de 41 zetels wel over een stevige meerderheid. Oostende is de vierde zeehaven en met ruim 70.000 inwoners de tiende grootste stad van Vlaanderen.

Tommelein is van plan zijn huidige mandaat als minister uit te dienen. Dat betekent dat hij minstens tot in mei, wanneer er nieuwe parlementsverkiezingen plaatsvinden, beide ambten zal cumuleren. Daarna ambieert hij geen ministersplaats meer, maar de combinatie burgemeester-parlement ziet hij wel zitten.