Verschillende partijen waren betrokken bij de test, waaronder Havenbedrijf Rotterdam, Shell, Huawei, ExRobotics, Accenture, ABB, SPIE en KPN. Het voordeel van 5G ten opzichte van de huidige standaard 4G is dat er veel meer gebruikers of apparaten tegelijk op het 5G netwerk kunnen, er een hoger datavolume per gebied gebruikt kan worden (video), het bereik groter is en de verbinding stabieler en betrouwbaarder.

5G-toepassingen

Dankzij 5G-toepassingen kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd, kan industrieel onderhoud beter worden voorspeld en de veiligheid verder worden vergroot. Ook wordt dankzij 5G de grootschalige inzet van draadloze sensoren mogelijk en krijgt de procesindustrie direct toegang tot relevante digitale informatie van de productieomgeving.

Tijdens tests bij Shell Pernis is met succes 5G-technologie getest, onder andere voor preventief onderhoud van circa 160.000 km aan leidingen. Dankzij met 5G verbonden Ultra High Definition (UHD)-camera’s en de toepassing van ‘machine learning’ kan toekomstig onderhoud beter worden voorspeld. Ook wordt 5G-technologie ingezet om inspecteurs en engineers via tablets toegang te geven tot aanvullende informatie van de procesinstallatie dankzij de toepassing van ‘augmented reality’. Hierdoor kunnen de werkprocessen van Europa’s grootste raffinaderij verder worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

Rotterdamse haven

KPN heeft in de Rotterdamse haven een experimenteel 5G netwerk aangelegd waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor 5G aangewezen frequentiebanden 700MHz en 3500MHz. Daarnaast is ook gebruikt gemaakt van de 2300 MHz frequentieband. Dankzij deze frequenties en de nieuwste netwerk- en antennetechnieken is de netwerkcapaciteit sterk vergroot, de reactietijd van het netwerk realtime en de betrouwbaarheid verhoogd. Hiermee is de Rotterdamse haven het eerste gebied in Nederland dat is ingericht volgens 5G-standaarden en geschikt voor de nieuwste video en augmented reality toepassingen van industriepartners.