Safir (Safe and Flexible Integration of Initial U-space Services in a Real Environment) bundelt de krachten van dertien organisaties uit de publieke en private sector. Met Safir willen ze een bijdrage leveren aan het EU-wetgevingsproces over drones en aan de verdere uitrol van interoperabele, geharmoniseerde en gestandaardiseerde dronediensten in Europa.

De deelnemers zijn Unifly, Amazon Prime Air, Belgocontrol, DronePort, Proximus, Helicus, Sabca, Elia, High Eye, C-Astral, Tekever, Aveillant en Havenbedrijf Antwerpen.

Het demonstratieproject moet ervoor zorgen om drones op een veilige manier toegang te bieden tot het Europese luchtruim. De timing is van cruciaal belang, wegens de snelheid waarmee de markt groeit. Het doel is om in 2019 basis dronediensten te hebben.

Haven van Antwerpen

Safir voert de onderzoeken en demonstraties uit in heel Europa. Deze demonstraties bestaan onder andere uit surveillancevluchten in de haven van Antwerpen, inbegrepen de inspectie van bruggen, sluizen, containerterminals en het detecteren van olievervuiling. Het zal ook een radarsysteem voor drones inzetten.

Volgens het havenbedrijf kan een handvol drones het ongeveer 120 vierkante kilometer grote havengebied verschillende keren per dag overvliegen. De drones kunnen zelfs worden ingezet bij reddingsoperaties, omdat ze bijvoorbeeld ook brandhaarden in kaart kunnen brengen en drenkelingen lokaliseren. De haven is een ideaal testgebied, omdat er geen buurtbewoners zijn die over privacyverlies zouden klagen en omdat rekening moet worden gehouden met mogelijke hindernissen, zoals hoogspanningslijnen.