RPH heeft een huurovereenkomst gesloten met Havenbedrijf Rotterdam voor een terrein van tien hectare, waar twee loodsen op worden gebouwd met een gezamenlijke vloeroppervlakte van 35.000 vierkante meter. Het bedrijf heeft voor de Maasvlakte gekozen vanwege de aanwezigheid van de vijf deepsea containerterminals.

Joint venture

RPH is een joint venture van de Euro-Rijn Group (60%) uit Moerdijk en de Belgische ondernemer Geert Van De Ven, die is gespecialiseerd in logistiek ten behoeve de chemische industrie. Het complex zal bestaan uit een loods voor opslag van verpakte goederen, buitenruimte voor opslag in dertigvoets containers en op termijn verticale silo’s voor bulkopslag. De loodsen zullen naar verwachting operationeel zijn in het derde kwartaal van 2019.

De terminal is bestemd voor de opslag en distributie in Noordwest-Europa van overzeese import van polymeren uit onder meer de VS, het Midden Oosten en Azië. Van De Ven wil een alternatief bieden voor Antwerpen, waar jaarlijks miljoenen tonnen polymeren (in de vorm van plastic korrels) worden aangevoerd. Vooral het bedrijf Katoen Natie van de bekende Antwerpse ondernemer Fernand Huts heeft een ijzersterke positie op die markt. Het is een van de belangrijkste grondstoffen voor de kunststofindustrie.

Totale investering

Polymeren worden zowel verpakt (in zakken van 25 kilo) als in bulk (dertigvoets containers en big bags) verhandeld en vervoerd. In de Rotterdam Polymer Hub kan het product onder meer van bulk in zakken worden verpakt en andersom. De totale investering kan oplopen tot ruim twintig miljoen euro.