Dat meldt het FD. Ook willen ze meer weten over de rol die de havenbeheerder wil spelen als adviseur bij de ontwikkeling van een petrochemisch complex bij de de Turkse haven Ceyhan. Het Havenbedrijf heeft daarover een overeenkomst gesloten met Renaissance Construction, eigenaar van Ballast Nedam.

75 miljoen euro

Stephan Leewis van GroenLinks zegt ernstige twijfels te hebben over het nut van het Brazilië-project van het Havenbedrijf. Dat krijgt in ruil voor een kapitaalinjectie van 75 miljoen euro 30% van de aandelen in handen en forse invloed op het management van de haven. Volgens het havenbedrijf gaat het om een rendabele investering, die ook goed is voor de Rotterdamse haven.

Ook Geert Koster van Leefbaar is kritisch. Hij wijst op de wijdverbreide corruptie naar aanleiding van de omkoopaffaire rondom Petrobras, waarbij SBM Offshore was betrokken. Ook heeft hij zijn twijfels over de overeenkomst van het Turkse bouwbedrijf. Hij wil weten wat het voordeel voor Rotterdam is van de adviesrol van de havenbeheerder.

Lees ook: Rotterdam neemt 30% belang in Braziliaanse haven Pecém