De haven van Virginia (Hampton Roads) zo’n vijfhonderd kilometer noordelijker, was gisteren ook gesloten voor het scheepvaartverkeer, maar gaat in de loop van donderdag mogelijk weer open.

Tot woensdag zag het ernaar uit dat Florence de kust zou treffen als een categorie 4 orkaan, maar dat is inmiddels afgezwakt tot categorie 2. Niettemin kan de storm nog steeds zorgen voor een ‘levensbedreigende stormvloed en regenval’, aldus het National Hurricane Center.

Dat voorspelde eerder dat lokaal in korte tijd vijftig tot zestig centimeter regen kan vallen. Doordat de storm ook het zeewater richting kust stuwt, kan een rampzalige situatie ontstaan.

Vrijdag aan land

Florence bevond zich donderdagochtend nog op enkele honderden kilometers van de kust. De storm komt naar verwachting vrijdagochtend vroeg aan land in de staat North Carolina. De autoriteiten hebben daar groot alarm geslagen. ‘Mijn boodschap is duidelijk: rampspoed staat voor de deur’, zei gouverneur Roy Cooper woensdag.

De storm heeft het openbaar leven aan de kust al grotendeels ontwricht. De autoriteiten hebben meer dan een miljoen inwoners van de kustgebieden in North en South Carolina en Virginia gesommeerd te vertrekken. Zeker 7.000 mensen hebben een veilig heenkomen gezocht in noodopvangcentra in North Carolina.