Daarbij wordt gebruik gemaakt van een waterkolom in plaats van een stalen heiblok. Onder die waterkolom zit een gasmengsel dat tot ontploffing wordt gebracht. Door de schok van de explosie in combinatie met het terugknallende water wordt de monopile de grond in gedreven.

Monopiles worden op grote schaal gebruikt als fundering van offshore windmolen. De enorme palen, met diameters tot zo’n tien meter, moeten tientallen meters de zeebodem in worden geheid om de masten te fixeren. Verwacht wordt dat de huidige schaalvergroting ertoe leidt dat op afzienbare termijn windmolens worden gebouwd met masten die zo’n 200 meter boven het water uitsteken.

Voordelen

De voordelen van de Blue Piling-technologie zijn legio, claimt Fistuca. De Blue Hammer zou tot honderd keer stiller zijn dan een conventionele heihamer, waarvan het onderwatergeluid kan oplopen tot 170 decibel op een kilometer afstand. Mariene biologen maken zich grote zorgen over het effect daarvan op het onderwaterleven.

Daarnaast zou de Blue Hammer meer kracht leveren en tegelijkertijd minder impact hebben op de monopile. Daardoor zou het mogelijk worden om compleet geassembleerde palen te heien, inclusief bijvoorbeeld ladders en aanlegsteigers. Als klap op de vuurpijl zou heien met water per saldo aanzienlijk goedkoper zijn.

Offshore

Fistuca is vanuit de Technische Universiteit Eindhoven opgericht. Huisman, dat onder meer offshore hei-installaties levert, nam drie jaar geleden een belang in de start-up. Aan het eind van de zomer vindt er een offshore-test met de Blue Hammer plaats. Daarbij zijn onder meer Sif, Van Oord en acht offshore stroomproducenten betrokken.

Mede-oprichter en directeur Jasper Winkes zegt dat de nieuwe techniek zowel de kosten van het heien als van de palen zelf kan verlagen. Onderdelen zouden lichter uitgevoerd kunnen worden omdat de palen tijdens het heien minder schade oplopen. Volgens hem kan per windpark voor miljoenen bespaard worden, waardoor de prijs van offshore-stroom verder omlaag kan.