Dat meldde de Belgische financiële krant De Tijd gisteren. Daarin zegt directeur Leen Heemskerk dat de keus voor een van beide locaties ‘binnen de eerste twaalf maanden’ wordt gemaakt. Ineos wil volgens hem een fabriek bouwen voor de productie van grondstoffen voor plastics, zoals polypropyleen. Daarnaast zou er ook ‘een kraker’ moeten komen. Volgens Heemskerk levert het synergie op om beide installaties op een locatie te bouwen.

Rijkste inwoner

Ineos is bijna twintig jaar geleden opgezet door de Brit Jim Ratcliffe, die het inmiddels tot Sir heeft gebracht en volgens de The Sunday Times met een vermogen van 21 miljard pond de rijkste inwoner van het Verenigd Koninkrijk is. De groep is vooral gegroeid door overnames van bedrijfsonderdelen van onder meer BP, Dow, Degussa, ICI, Enichem, Unilever, Solvay, Basf en Hoechst.

Wereldwijd telt het concern inmiddels 73 fabrieken en 16.000 werknemers. In België heeft Ineos al zes productievestigingen, die grotendeels rondom Antwerpen zijn gelokaliseerd. In Nederland heeft het bedrijf alleen in Maastricht een kleine fabriek waar benzylalcohol wordt geproduceerd. De bouw van het nieuwe complex zou een jaar of vier in beslag nemen en zo’n 500 vaste banen opleveren.