Een ro/ro-schip van het Amerikaanse leger komt zestig UH-60 Black Hawk en CH-47 Chinook gevechtshelikopters en 1.100 voertuigen en containers lossen bij een Rotterdamse terminal, waarvan Defensie de naam nog niet wil vrijgeven. Het schip is een maand geleden in Beaumont, Texas geladen. In het verleden was de terminal van Steinweg aan de Frisohaven in het Eemhavengebied vaak het toneel van dit soort operaties.

De troepenverplaatsing maakt deel uit van de versterking van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Nederland levert daarbij ‘Host Nation Support’ en levert assistentie bij de omvangrijke logistieke operatie. De militairen zelf komen overigens gewoon via Schiphol naar Nederland. Defensie stelt dat Nederland een voortrekkersrol speelt bij het tot stand brengen van een ‘militaire snelweg’ door Europa.

De Black Hawks en Chinooks worden op de haventerminal vliegklaar gemaakt en vliegen vervolgens door naar Duitsland, gedeeltelijk via vliegbasis Eindhoven. Het overige materieel gaat op gewone containerchassis en diepladers over de weg naar Duitsland. Dat gaat niet konvooisgewijs, vertelt een woordvoerder. ‘Konvooien zijn altijd storend voor het gewone verkeer en het is ook niet nodig, want er zit geen zwaar materieel zoals tanks bij’, legt hij uit.

Het lossen, het vliegklaar maken van de heli’s en het op transport stellen van het overige materieel neemt twee tot drie dagen in beslag, de vliegoperatie vijf tot zeven dagen. De 4th Combat Aviation Brigade lost een andere helikopter-eenheid af en wordt negen maanden in Europa gestationeerd. Volgens de Defensie gaat het niet om de complete brigade. Die beschikt ook over Apaches en die komen niet mee.