RISI staat voor Rotterdams Initiatief Sociale Innovatie. Dat moet zorgen ervoor zorgen dat ‘het Haven Industrieel Complex de broedplaats wordt voor slimme manieren van werken’. Partijen hebben dit dinsdagochtend via een persbericht bekendgemaakt, maar de officiële start was donderdag 7 juni. Toen werd onder leiding van Erasmus-professor Henk Volberda met ruim twintig werkgevers gebrainstormd over de toekomst van het werken in het havengebied.

Een groep van negen grote bedrijven heeft zich verbonden om mee te doen: APMT, EBS, ECT, EECV, EMO, Huntsman, Koole Terminals, ProRail en Vopak. Verwacht wordt dat het aantal deelnemers verder zal groeien. Thema’s zijn ‘het overdragen van kennis, inzetbaarheid van oudere werknemers, de aantrekkingskracht van het haven-industrieel complex voor een grote diversiteit van werknemers en het creëren van een bedrijfscultuur waarin sociale innovatie tot bloei komt’.

Het project moet in de tweede helft van volgend jaar uitmonden in een afsluitende werkconferentie, waarop ‘initiatieven’ zullen worden gepresenteerd. Tot die tijd zijn er regelmatig bijeenkomsten waarop bedrijven en werknemers onderling en met elkaar aan de slag gaan om tot die initiatieven te komen.