Het onderzoek is een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, FERM, SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool.

Cyberaanvallen

Door toenemende afhankelijkheid van digitale systemen en technologieën is de behoefte aan strategisch inzicht in cybersecurity gegroeid en van groot belang voor bedrijven in de Rotterdamse haven. Tijdens het World Economic Forum 2018 in Davos is cybersecurity als één van ‘s werelds grootste risico’s bestempeld. Het aantal cyberaanvallen neemt drastisch toe en cyberaanvallen belasten de wereldeconomie jaarlijks met zo’n $445 miljard.

‘Ook de praktijk heeft aangetoond dat bedrijven in de Rotterdamse haven kwetsbaar kunnen zijn voor digitale dreigingen’, melden de partijen in een gezamenlijk bericht. ‘Door de toenemende mate van digitale informatie-uitwisseling en verbanden tussen ketens en organisaties in het vitale Rotterdams havengebied, is cybersecurity van cruciaal belang.’

Nulmeting

Het onderzoek heeft als doel het opzetten van een nulmeting voor cybersecurity in het havengebied. Volgende week wordt het onderzoek gestart door het versturen van een enquête naar organisaties in de Rotterdamse haven. Dat zal industrie-breed ingaan op de onderstaande drie thema’s:

  1. Dreigingen en technische maatregelen
  2. Technologische afhankelijkheden en organisatorische maatregelen
  3. Kennis- en ontwikkelbehoefte voor informatievoorziening omtrent cybersecurity

Digitale aanval

Vorig jaar werd een groot overslagbedrijf in de haven, APM, nog getroffen door zo’n digitale aanval. Systemen werden digitaal ‘gegijzeld’ en containerterminals kwamen stil te liggen. Computers werden vergrendeld en de daders eisten losgeld. Het duurde dagen voordat het dochterbedrijf van het Deense Maersk de problemen te boven was.