Daaruit zou blijken dat zeker drie douaniers ’plat’ (corrupt) zijn, waarvan zeker een met een hoge functie. De politie kwam ze op het spoor via het afluisteren van acht personen die van betrokkenheid bij drugssmokkel verdacht worden. Een van hen is een medewerker van de belastingdienst.

Verdachten hadden het in afgeluisterde gesprekken verschillende keren over betalingen aan ’strepen’, jargon voor douaneambtenaren. Daarbij zou het om miljoenen gaan. Zo noemde een van de verdachten een bedrag van vier miljoen als betaling aan een tussenpersoon en een douanier.

De afgelopen jaren zijn er al een aantal douaniers en medewerkers uit de Rotterdamse haven vervolgd wegens omkoping om drugsinvoer te faciliteren. Het Openbaar Ministerie wilde overigens niet zeggen of er een strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte douanemedewerkers loopt.