Declerck startte zijn loopbaan in de maritieme inspectiewereld, onder meer als veiligheids- en milieumanager. Hij heeft intussen meer dan twintig jaar ervaring in havengebonden sectoren. Hij werkte als managing director voor een chemisch productiebedrijf in de haven van Gent en in diverse directiefuncties in de tankopslag en logistiek in de havens van Gent en Antwerpen.

Zijn nieuwe baan betekent voor hem een terugkeer naar zijn geboortestad, waar hij opgroeide en ook zijn ingenieursdiploma behaalde. Later volgde hij postgraduaten en veiligheidskunde aan de Universiteit Antwerpen, bedrijfskunde en financiewezen aan de KU Leuven en het advanced management program aan de Vlerick Business School.

Zijn voorganger, Paul Gérard, ging vorig jaar na twintig jaar het havenbedrijf te hebben geleid met pensioen. Ook Luc Van Damme, sinds medio vorig jaar de CEO ad interim, genieten nu van zijn pensioen. Maar beide blijven ook als adviseurs aan de haven verbonden. Gérard spitst zich toe op de offshore en Van Damme houdt een oogje op de bouwwerken in de haven.