De petitie is volgens RKI online getekend door ongeveer 2.000 ‘bezorgde burgers’. Het platform wil dat Visser zich in zijn rol als aandeelhouder namens de gemeente Rotterdam (70%) sterk maakt om een verlenging van het EMO-contract met 25 jaar tegen te houden. Dat zou een looptijd hebben van 75 jaar met een optie om de condities elke 25 jaar aan te passen.

Het burgerinitiatief wil dat de Rotterdamse haven in 2025 ‘kolenvrij’ is. Eind vorig jaar riep de gemeenteraad het College van B en W op om in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam te onderzoeken hoe de kolenoverslag vervroegd kan worden beëindigd. Visser liet daarop weten de onderhandelingen met EMO als een zaak van het Havenbedrijf te beschouwen.

Volgens het RKI behandelt de Rotterdamse haven 39% van alle steenkool die via Noordwest-Europese havens wordt aangevoerd. Het platform meent daarom dat sluiting van de kolenterminal op de Maasvlakte ‘een zeer effectieve maatregel is om de Europese CO2-uitstoot terug te brengen’. Woordvoerder Chris Roorda vindt dat Visser ‘nu in actie moet komen voor het huurcontract achter de schermen gewoon wordt getekend’.